Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Salt of this sea (2008)





Παλαιστίνη, Βέλγιο, 109' 

5 βραβεία

Σκηνοθεσία: Αnnemarie Jacir
Παίζουν: Suheir Hammad, Saleh Bakri

Η Σοράγια, 28 χρονών, ζει με την οικογένειά της στο Μπρούκλιν. Είναι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες της εργατικής τάξης. Μια μέρα ανακαλύπτει ότι οι οικονομίες του παππού της έχουν παγώσει στον τραπεζικό του λογαριασμό στην Τζάφα, απ’ όπου εξορίστηκε το 1948. Η Σοράγια επιθυμεί να επιστρέψει στην Παλαιστίνη και τελικά τα καταφέρνει, με κόστος όμως το όνειρο αυτό να την απομακρύνει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα στην οποία ζούσε μέχρι τότε. Γνωρίζει τον Εμάντ, ο οποίος, αντίθετα με την ίδια, έχει βάλει σκοπό να φύγει για πάντα από την Παλαιστίνη. Μαζί είναι έτοιμοι να κάνουν οτιδήποτε, ακόμη και να παρανομήσουν, έτσι ώστε να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

Η τρίτη και τελευταία ταινία του μικρού μας αφιερώματος στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Μία πολύ τρυφερή ματιά στο θέμα των προσφύγων από την πρωτοεμφανιζόμενη στην διεθνή σκηνή παλαιστίνια σκηνοθέτιδα Annemarie Jacir που απέσπασε πολύ καλές κριτικές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Δεν εκβιάζει σε κανέναν βαθμό τα συναισθήματα του θεατή και σε αρκετά σημεία γίνεται λυρική η γραφή της. Μαζί με τους πρωταγωνιστές, επιστρέφουμε και εμείς στα μέρη τα οποία εγκατέλειψαν ως πρόσφυγες και νιώθουμε την οδύνη του ξενιτεμού και του διωγμού, δίχως όμως αισθήματα μίσους και εχθρότητας. Από τις λίγες παλαιστινιακές ταινίες, χαμηλού προϋπολογισμού, που αξίζει να την απολαύσουμε.


Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Inch Allach (2012)




Γαλλία/Καναδάς, 102' 

Η απόγνωση του ανθρώπου μέσα στην φρίκη του πολέμου
Μέση Ανατολή

4 βραβεία (βραβείο επιτροπής του Φεστιβάλ του Βερολίνου)-11 υποψηφιότητες

Σκηνοθεσία:  Anaïs Barbeau-Lavalette
Παίζουν: Evelyne Brochu, Sabrina Ouazani


Σε μία πρόχειρη κλινική μέσα σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Δυτική Όχθη, η Κλοέ, μία νεαρή μαιευτήρας από το Κεμπέκ φροντίζει έγκυες γυναίκες, υπό την εποπτεία του Μισέλ, ενός γιατρού από τη Γαλλία. Μεταξύ των σημείων ελέγχου και του διαχωριστικού Τείχους, η Κλοέ συναντά τον πόλεμο και όσα εκείνος φέρει. Στην παλαιστινιακή πλευρά σχετίζεται με την Ραντ, μια νεαρή έγκυο και με τα αδέρφια της για τους οποίους αναπτύσσει βαθιά αισθήματα αγάπης. Ταυτόχρονα, επειδή ζει στην ισραηλινή πλευρά, σχετίζεται και με την γειτόνισσά της, την Αύα, μία νεαρή ισραηλινή στρατιωτικό. Η γνωριμία της Κλοέ με τον πόλεμο μέσα από τα συγκεκριμένα πρόσωπα την παρασέρνει σε μια βαθειά προσωπική περιπέτεια. Μια περιπέτεια, κατά τη διάρκεια της οποίας η ηρωίδα θα μπει σε μεγάλα διλήμματα για την στάση που πρέπει να κρατήσει στον πόλεμο και στην μάχη των πρωταγωνιστών για επιβίωση.


Η σκηνοθέτις Anaïs Barbeau-Lavalette, κάνει μια εντιμότατη προσπάθεια να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνηγια άλλη μια φορά- την κατάσταση που επικρατεί και πλήττει τη Δυτική όχθη της Παλαιστίνης. Με έντονη ντοκυμαντερίστικη διάθεση και με την ευρηματική του πλοκή παρουσιάζει την βία, την κραυγάζουσα σιωπή, την καταπίεση, τον εξευτελισμό και τον πόνο που υφίστανται τα θύματα ενός τέτοιου πολέμου. Ο θεατής δεν μένει αμέτοχος. Ταυτίζεται με την πρωταγωνίστρια. Δεν ανήκει σε αυτούς που διεξάγουν τον πόλεμο. Αν και παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων και είναι εύκολο να δώσει δίκιο στην μια ή στην άλλη πλευρά και να πάρει θέση κατά την διάρκεια της ταινίας. Μπορεί ωστόσο μπροστά στο συγκλονιστικό γεγονός του θανάτου κάποιος να έχει περισσότερο δίκιο από τον άλλο;




Η συνέχεια επί της οθόνης!