Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Cairo 678


Οι γυναίκες του Λεωφορείου 678 (2010) - Αίγυπτος 100' 
Η θέση της γυναίκας στον Ισλαμικό κόσμο
Σκη­νο­θε­σί­α: Μohamed Diab
Παί­ζουν: Nelly Karim, Bassem Samra

Τρεις γυναίκες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά κοινωνικά επίπεδα και τάξεις ζούνε στο Κάιρο και αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: την καθημερινή παρενόχληση από τους άντρες σε δημόσιους χώρους. Αποφασίζουν, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο, να κάνουν κάτι το οποίο για τα κοινωνικά δεδομένα τους είναι αδιανόητο: να αντιδράσουν. Το ζήτημα αποκτά δημοσιότητα και αρχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού όταν μία από αυτές κινείται νομικά (για πρώτη φορά στην ιστορία της Αιγύπτου) ενάντια σε εκείνον που την παρενόχλησε. 
Παράλληλα, η δεύτερη πρωταγωνίστρια, ακολουθεί τον δρόμο της αυτοδικίας, γινόμενη σιωπηλά ηρωίδα για όλες εκείνες τις συμπολίτισσές της που υφίστανται παρενοχλήσεις και δεν τολμούν να αντιδράσουν με κανένα τρόπο. Η τρίτη, θα προσπαθήσει μέσω σεμιναρίων να ενεργοποιήσει τις γυναίκες να μάθουν αυτοάμυνα και να αποκτήσουν μια διαφορετική στάση απέναντι στην βία που τους ασκείται. Στην πορεία τους και οι τρείς θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις κατεστημένες αντιλήψεις και τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις μιας παραδοσιακής ισλαμικής κοινωνίας. Θα χρειαστεί να πάρουν θαρραλέες αποφάσεις με τίμημα την κοινωνική τους θέση και τις σχέσεις τους με τα οικεία τους πρόσωπα. Θα βρεθούν ενώπιον διλημμάτων και θα έρθουν αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο Mohamed Diab δημιουργεί την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους η οποία απέσπασε συνολικά 10 βραβεία και την αγάπη του κοινού σε αρκετά φεστιβάλ παγκοσμίως. Η ευαισθησία στην κινηματογράφηση, η σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και το συμπαγές σενάριο εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό του δημιουργού, κρατάνε ζωντανό το ενδιαφέρον του θεατή και τον κάνουν μέτοχο στα μεγάλα διλήμματα των πρωταγωνιστών.


"Οι γυναίκες του λεωφορείου 678" είναι μια ταινία γένους θηλυκού, που μας ταξιδεύει σε μια σκοτεινή πλευρά της Αιγύπτου την οποία σε μεγάλο βαθμό αγνοούμε. Τα ποσοστά της χώρας στο ζήτημα αυτό είναι αποκαρδιωτικά: το 83% των γυναικών έχουν δεχθεί τουλάχιστον μια φορά στην ζωή τους κάποιου είδους σεξουαλική παρενόχληση, την ίδια στιγμή που το 61% των ανδρών παραδέχεται ότι έχει προβεί σε τέτοιου είδους πράξη. Η διεκδίκηση των ατομικών δικαιωμάτων, θεμελιωμένη στις δυτικές μας κοινωνίες ήδη από την εποχή του διαφωτισμού, το 2014 δεν είναι καθόλου δεδομένη για πολλές κοινωνίες παγκοσμίως. Η ταινία μας εισάγει έναν τέτοιου είδους προβληματισμό. Όμως δεν μένει εκεί. Εισχωρεί σε βαθύτερα νερά: στο προσωπικό δράμα του κάθε πρωταγωνιστή. Έτσι, έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Ελπίζουμε να κερδίσει και στην δική σας!

Η συ­νέ­χεια ε­πί της ο­θό­νης!