Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

TRIAGE (2009)

Triage είναι μια διαδικασία καθορισμού της προτεραιότητας της θεραπείας των ασθενών, με βάση την σοβαρότητα της κατάστασής τους. Ο όρος προέρχεται από το γαλλικό ρήμα Trier, που σημαίνει ταξινομώ, επιλέγω. Η κατάσταση αυτή συμβαίνει κυρίως στον πόλεμο, όπου οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν ποιούς θα χειρουργήσουν και ποιούς θα αφήσουν να πεθάνουν, κρίνοντας γρήγορα τις πιθανότητες επιβίωσης.
 

Η ταινία αφορά δύο καλούς φίλους φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στο μέτωπο του Κουρδιστάν το 1988, σε ένα υποτυπώδες «νοσοκομείο» που λειτουργεί μέσα σε σπηλιά καί όπου διαρκώς ο γιατρός προσπαθεί να σώσει τους βαριά τραυματισμένους αντάρτες εφαρμόζοντας το triage. Ο ένας φωτογράφος (Jamie Sives) φεύγει από το μέτωπο για να γυρίσει πίσω στην Ιρλανδία, στην έγκυο γυνάικα του. Ο άλλος (Colin Farrell) μένει πίσω για να τραβήξει πιό σημαντικές φάσεις του πολέμου  και τραυματίζεται. Όταν καταφέρει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, δεν θα είναι πια ο ίδιος. 

Μια εκλεκτή ταινία με θέμα την φρίκη του πολέμου, τις ενοχές, τα τραύματα που αφήνει η φρίκη της βίας. Πολύ καλός ο Farrell και εντυπωσιακός ο παλαίμαχος Christopher Lee. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον Βόσνιο σκηνοθέτη Danis Tanovic που το 2001 είχε βραβευτεί με Oscar καλύτερης ξένης ταινίας, καθώς και με βραβειο καλύτερου σεναρίου στις Κάννες, για το αντιπολεμικό δράμα No man' s land με θέμα τον πόλεμο στην Σερβία.

Το Triage είναι συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου και Γαλλίας και έχει διάρκεια 99΄.  Δείτε το!